Schijnwereld…

Deze blog spookt al een paar dagen door mijn hoofd en ik kan er niet uitkomen, ik merk dat naarmate ik ouder word (en soms heb ik de illusie; ook wijzer) steeds meer moeite heb met het feit dat er zoveel MOET en een hoop dingen NIET mogen.

Voorbeelden te over; ik moet (onzinnige) verslagen maken, ik moet werken, ik mag niet harder rijden dan 120 km p/uur, ik mag niet mobiel bellen in de auto (zonder handsfree), maar mag weer wel een boterham eten met diezelfde hand en ik mag ook een cd verwisselen, etc…

In facade heb ik al eens afgegeven hoe ik denk over hoe wij ons aan regels moeten houden, maar ik heb steeds vaker het idee dat we een soort van (zelfgemaakte) schijnwereld in stand houden. Wilders geeft af op mensen met een ander idee van invulling van het aardse en een hoop mensen lopen hier achter aan. Maar ik vraag me dan weer af; ‘Waarom bestaat er zoiets als genzen?’…Wie bepaalt wie waar mag wonen, welk land is van welk volk en waarom?

We moeten ook altijd bezig zijn met het veranderen van regels en organisatievormen. Waarom is iets niet gewoon een keer goed genoeg? De ene keer is klassikaal lesgeven goed en dan moeten leerlingen weer zelfsturend worden, vervolgens blijkt uit studie dat leerlingen toch beter af zijn als er een docent is die sturing geeft (dag geld!!!).

Dit soort dingen worden onderzocht, maar door wie? Iemand die daarvoor geleerd heeft? Nou en, wie zegt dat dit waarheid is? Wat is studie eigenlijk en wie bepaalt wat je moet leren? Waarom gebruikt de ene docent deze methode en de andere docent weer die? En welke van deze twee is de beste?

Ik moet verslagen beoordelen en daar een punt aan toekennen, maar mijn beoordeelpunten zijn anders dan die van mijn collega’s, dus zijn de punten willekeurig. Ik hoor u denken; ‘Dan moeten er betere en duidelijkere criteria van beoordeling opgesteld worden!’, want dan is alles opgelost…Dit kan natuurlijk niet, want je kunt voor verslagen geen eenduidige criteriapunten opstellen en elke docent of professor die zegt dat dit wel kan, die liegt!! Dit kan hij/zij natuurlijk nooit toegeven, want dit ondermijnt zijn/haar geloofwaardigheid….en dat kan natuurlijk niet!

Dan zijn er nog alle geleerde mensen of mensen die gestudeerd hebben, dit zijn mensen die heel veel weten en dus ook antwoorden hebben. De beste zijn degene die zeggen dat zij slechts eenvoudige mensen zijn die ook niets weten en bij gratie van de toehoorder geloofd worden….deze krijgen nog meer erkenning (dussss….).

Wat doen deze mensen feitelijk; ze reproduceren kennis en als ze een beetje slim zijn voegen ze daar nog wat eigen wijsheden aan toe en dat gaat dan door voor waarheid (het zal wel waar zijn ,want hij zei dat en hij heeft daar voor geleerd, dusss…). Maar eens is al die wijsheid bedacht door iemand….die iemand had in zijn tijd zoveel aanzien dat zijn kennis voor waarheid aangenomen werd.

Eerst gebeurde dit door degene met de meest mooie filosofische of godsdienstige (is het niet beide hetzelfde?) gedachten en/of uitspraken, later werd dit onderuit gehaald door de wetenschap. Met andere woorden al die waarheid die eeuwenlang geloofd werd is plotsklaps niets meer waard, want de wetenschap bewijst anders…..

Ik denk dat er nog eens blijkt dat onze wetenschap er ook naast zit en we dus al die tijd in een schijnwereld hebben geleefd…….

Fijn weekend!

Martijn…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s